Less-waste klokhuisjes en aardbeikroontjes

Bregje Cruijsberg • April 20, 2020
Eet je geen klokhuizen of aardbeikroontjes? Maak er dan sap, saus of jam van. 
Bewaar aardbeikroontjes en klokhuizen in de vriezer tot je genoeg hebt om sap, saus of jam te maken. Gebruik evenveel suiker als het aantal gram aardbeikroontjes en klokhuizen. Voor het sap en de saus kun je kristalsuiker gebruiken, maar gebruik voor de jam geleisuiker. 
Als je het vruchtvlees van de aardbeien en de appel niet opeet, maak er dan smoothies, ijsjes, moes of chips van. 

Rasp de citroen voordat je hem gaat persen. De rasp kun je drogen en later in gebak gebruiken. Of meng het met zeezout. Het overgebleven sap kun je invriezen voor later gebruik. Met de rest van de citroen kun je schoonmaken of leg het in de tuin om katten af te schrikken. 
1. Doe de aardbeikroontjes en klokhuizen in een pan. Voeg water toe totdat het fruit onder water staat. 
2. Breng het water aan de kook en laat het 15 minuten pruttelen. 
3. Stamp het fruit aan. 
4. Giet het mengsel af. Vang het vocht op. 
5. Giet het vocht terug in de pan. Voeg de suiker en citroensap toe. 
6. Kook het mengsel tot de suiker opgelost is of het mengsel ingedikt is. Stop het vervolgens in een potje of flesje.