Less waste zoete chilisaus
Bregje Cruijsberg • April 3, 2020
Heerlijk bij een loempia of maak er zoetzure-chilikip mee: deze less waste zoete chilisaus. Je kunt hem zo heet maken als je zelf wilt.
Heb je geen chilipeper, knoflook, gember of koriander in huis? Gebruik dan sambal.
Als je de saus minder pittig wilt hebben, verwijder je de zaadjes van de chilipeper. Deze kun je later toevoegen als je de saus toch wat pittiger wilt. Je kunt de zaadjes gebruiken om je eigen chiliplantjes te kweken. Heb je te veel chilipepers? Droog ze, zodat je ze lang kunt bewaren. Je kunt de gedroogde chilipepers ook in dit recept gebruiken.
Voor de saus heb je enkel limoensap nodig. Rasp de limoen echter voordat je hem uitperst, want de rasp kun je later nog gebruiken. Ook het restant van de schil kun je gebruiken. Kijk hier
hoe.
- Maal de chilipeper, knoflook, gember, koriander en zout tot een pasta.
- Verwarm het water met de suiker totdat de suiker opgelost is.
- Voeg de chilipasta, limoensap en de rijstazijn toe.
- Laat de saus tien minuten pruttelen.
- Proef de saus. Als je hem pittiger wilt, voeg je chilipeperzaadjes toe. Wil je hem minder pittig, dan giet je er meer limoensap bij. Maak de saus vervolgens dikker met 1 of 2 el maïzena (goed roeren!).
- Giet de saus in een potje en bewaar hem in de koelkast.