Fruitresten

Fruitresten
Met fruitresten kun je veel nieuwe maaltijden maken. Op internet vind je veel recepten waarmee je restjes kunt opmaken. Maar vaak bevatten die recepten niet de delen van fruit die je weg zou gooien. Wat kun je met die stukjes?


Ananas

Eten
Met de schil, het ananashart en de bladeren kun je het volgende doen in gerechten:
  • Ananasazijn: Maak eerst suikerwater door 35 gram (riet)suiker op te lossen in 1 liter water. Stop het ananashart en de ananasschillen in een pot totdat de pot halfvol is. Voeg 2 tl oregano en een paar chilivlokken toe. Overgiet het geheel met suikerwater totdat de pot vol is. Sluit de pot af met een kaasdoek. Roer elke dag een beetje. Na een week wordt het mengsel donkerder. Zeef het dan en laat het gezeefde mengsel dan nog twee tot drie weken, afhankelijk van de smaak die je lekker vindt, op kamertemperatuur staan in een pot met kaasdoek. 
  • BBQ: Gebruik de schil van de ananas voor papillot op de barbecue.  
  • Compote: Kook het ananashart even zodat het zachter wordt. Pureer het vervolgens met een staafmixer of in de blender. Voeg naar smaak specerijen toe. 
  • Sap: Maak sap van het ananashart en de schil (eventueel met ander fruitresten). Maak de schil goed schoon (met baking soda en azijn). Kook het hart en de schil vervolgens in water. Voeg daar eventueel specerijen aan toe. Breng het water aan de kook en laat het 15 minuten op een laag vuur staan. Zeef vervolgens het water. Het ananashart kun je hierna nog gebruiken voor compote. 
  • Smoothie: Gebruik het ananashart in een smoothie. 
  • Stoofvlees: In het hart van de ananas zit een stofje dat vlees mals maakt. Snijd het hart in stukjes en voeg aan je stoofvlees toe. Let wel op dat het ananashart ook smaak afgeeft. 
  • Strooisel: Schaaf het ananashart over een salade, een taart of over een toetje. 
  • Water met een smaakje: Laat het ananashart weken in water.
Persoonlijke verzorging
Ook ananas schijnt goed te zijn voor je huid. Je kunt ananasschil pureren en dit op je huid smeren. Zorg er wel voor dat je een biologische, verse ananas gebruikt. 

Planten
Het kroontje van de ananas kun je uit laten groeien tot een plant. Zet hiervoor de kroon, zonder vruchtvlees, in een glas of kom water. Zorg ervoor dat alleen het uiteinde van de kroon onder water staat en de bladeren droog blijven. Dit gaat beter als je de onderste bladeren verwijdert. 

Vrije tijd
Maak potpourri van de ananasschil. Droog hiervoor de schil. Stop deze met andere gedroogde schillen, specerijen en/of etherische olie in een ziplockzakje. Laat deze een nacht staan, zodat de geuren zich mengen. Stop de potpourri vervolgens in een schaaltje. 
 

 Appel
Eten
Je kunt de hele appel eten. Eet je niet de schil en het klokhuis of zijn je appels te rijp? Doe er dan dit mee:
  • Appelazijn: Doe appelschillen en klokhuizen in een weckpot of vaas. Zet de appels onder water totdat het water ongeveer 1 cm boven de appels staat. Dek de weckpot of vaas af met kaasdoek. Zet de pot of vaas op een warme plek uit de zon. De appelschillen en klokhuizen mogen niet boven het water uitkomen. Om dit te voorkomen kan je een bordje of zakje (gevuld met water) m en op de appelstukjes leggen. 
  • Chips: Maak chips van de appelschillen. Wentel ze in citroensap en een specerij naar keuze. Leg ze op een bakplaat en laat ze ongeveer 2 uur in een oven op 100 graden drogen. 
  • Gebak: Gebruik schillen om appelroosjes te maken. Leg deze op bladerdeeg met wat room(kaas) en bak ze in de oven af. 
  • Jam: Maak appelmoes en voeg hier evenveel geleisuiker aan toe. 
  • Likeur: Je kunt likeur maken van sap of van gedroogde appelstukjes. Meng 1 liter sap met minimaal 500 gram suiker en 500  ml alcohol (Wodka, Vermout, Jenever). Voeg eventueel specerijen (kaneel, kruidnagel, etc.) toe aan het mengsel. Laat het mengsel minimaal 10 dagen trekken. Voor het maken van likeur uit gedroogde appel: stop alle droge ingrediënten in een fles (200 gr suiker, 1 gedroogde appel, specerijen). Voeg 800 ml alcohol toe. Schud de fles en zet hem in het donker weg. Schud hem elke dag totdat de suiker opgelost is (na ongeveer een week). Zeef de likeur. 
  • Sap: Maak sap van de schillen en klokhuizen. Maak de schil goed schoon (met baking soda en azijn). Kook het hart en de schil vervolgens in water. Voeg daar eventueel specerijen aan toe. Breng het water aan de kook en laat het 15 minuten op een laag vuur staan. Zeef vervolgens het water.  
  • Smoothie: Pureer appelschillen mee in een smoothie. 
  • Stoven: Heb je een appel die je niet meer zo wilt eten? Stoof hem dan in whiskey, witte of rode wijn. 
Vrije tijd
Maak potpourri van de schil. Droog hiervoor de schil. Stop deze met andere gedroogde schillen, specerijen en/of etherische olie in een ziplockzakje. Laat deze een nacht staan, zodat de geuren zich mengen. Stop de potpourri vervolgens in een schaaltje. 
 

Banaan
Eten
Je kunt een bananenschil eten, maar was hem eerst goed. Wat kun je ermee maken?
  • Chutney
  • Vegan pulled pork
  • Thee: Laat een bananenschil in heet water trekken. Giet het water vervolgens door een zeefje zodat je geen stukjes in je thee hebt. 
  • Siroop: Kook de schil met water en suiker (in gelijke delen) totdat er een dikkere substantie ontstaat. Haal vervolgens de schil uit de siroop. Je kunt er ook voor kiezen om eerst de schil in water te koken, de schil te verwijderen en het bananenwater in te dikken met suiker.  
  • Pudding of ijs: Pureer de bananen in een blender of hakmolen. Breng op smaak met  bijvoorbeeld cacaopoeder, pindakaas, kaneel of gember. Wil je ijs? Vries de bananen, zonder schil, in voordat je ze pureert. 
  • Toetje: Snijd de banaan met schil in het midden in. Stop stukjes zoetigheid, ander fruit of chocolade, in de banaan. Verwarm de banaan in de oven of magnetron totdat de vulling gesmolten is. 
Daarnaast kun je een bananenschil aan vleesstoofgerechten toevoegen om het vlees sappig te houden en het gerecht een zoete smaak te geven.

Huishouden
Met een bananenschil kun je heel goed zilver en leer schoonmaken. Doe dit door de binnenkant van de schil tegen het bestek of de lederen bank te wrijven. Wrijf het vervolgens na met een droge doek.

Persoonlijke verzorging
De voedingsstoffen in een bananenschil zijn goed voor je huid. Als je hem pureert, kun je hem gebruiken als huid- of haarmasker, eventueel in combinatie met yoghurt, citrusvruchten of ander voedsel. Blijkbaar kun je met de binnenkant van een bananenschil ook de oneffenheden van je tandglazuur verwijderen.

Ben je gestoken door een beestje? De bananenschil geeft verlichting. Wrijf met de binnenkant van de schil over de bult. 

Tuin/planten
Heb je een nieuwe plant of wil je een plant overpotten? Leg dan eerst een bananenschil in de pot. Dit is goede voeding voor de plant. 


Citrusvruchten

Eten
Rasp de schil voordat je een citrusvrucht perst. Je kunt de schil van citrusvruchten namelijk eten. Was hem wel eerst goed. Gebruik verder zo min mogelijk wit, want dat zorgt voor een bittere smaak.  Wat kun je maken van de schillen?
  • Extract: Stop de schil (zonder wit) in een flesje en vul dit flesje met wodka. Laat enkele weken staan voordat je het extract gebruikt.
  • Olie: Maak olie met een smaakje. Kies een olie die van zichzelf niet sterk smaakt, want dan proef je beter de citrussmaak. Rasp de schil. Mix de olie en de geraspte schil (ongeveer 2 el rasp op 250 ml olie). Verwarm het mengsel een paar minuten. Laat de olie niet te heet worden, want dan kan het verbranden. Schenk de olie in een flesje. 
  • Paneermeel: Rasp de schil en voegt dit aan paneermeel toe. 
  • Siroop: Kook de schillen met water en suiker (in gelijke delen).  Laat het inkoken totdat je siroop hebt. Haal de schillen er vervolgens uit en maak er eventueel snoep van. 
  • Snoep: Je kunt de schillen konfijten, oftewel voorzien van een laagje suiker. 
  • Zout: Rasp de schil en voeg dit aan zout toe.
Ook restjes citrussap hoef je niet weg te gooien. Vries het in, in een ijslollyvorm of ijsblokjesvorm, met bijvoorbeeld blaadjes munt of besjes. 
 
Huishouden
  • Allesreiniger: Maak je eigen allesreiniger door schillen van citroen of sinaasappel toe te voegen aan azijn. Laat het mengsel een of twee weken staan voordat je het gebruikt. Je kunt het eventueel verdunnen met water. 
  • Ontkalker: Stop citroensap in je waterkoker of vaatwasser als je deze wilt ontkalken. Je kunt ook schijfjes citroen of sinaasappel in je vaatwasser stoppen en hem aanzetten. 
  • Potpourri: Vind je het stinken in huis? Droog sinaasappelschillen en maak potpourri. 
Persoonlijke verzorging
Als je zelf huidmasker of handzeep maakt, kun je daar citrusvruchtolie aan toevoegen. 

Tuin/planten
Als je geen katten in je tuin wilt, gooi dan citrusvruchtschillen in je tuin. Katten schijnen niet van de geur te houden. 

Vrije tijd
Wil je een romantisch avondje en heb je geen kaarsen in huis? Schil de vrucht in twee delen, zodat de schil uit twee helften bestaat. Zorg er voor dat in het midden van de schil een lontje is. Giet olie in de schil en over het lontje en wacht even. De lont moet de olie opzuigen. Steek na een tijdje de lont aan. Let altijd op dat je de kaars ook uitmaakt. 

Doordat sinaasappel veel olie bevat is het ook snel brandbaar. Je kunt de schil daarom ook als aanmaakblokje gebruiken op de barbecue. 


Dadel

Drinken
Je kunt koffie maken met dadelpitten. Maak de pitten schoon en ontdoe ze van het vliesje. Dit laatste gaat makkelijker als je de pitten een uurtje in water laat weken. Droog de pitten en rooster ze. Vermaal vervolgens de geroosterde pitten in een koffiemolen tot poeder. Gebruik evenveel poeder als je bij koffiepoeder zou gebruiken. 

Planten
Uit een dadelpit kun je een nieuwe dadelpalm laten groeien. Maak hiervoor de pit schoon en stop het in een nat keukenrolvel. Stop dit natte vel in een ziplockzak en leg de zak op een warme, donkere plek. Na twee tot zes weken zal de pit ontspruiten. Zorg ervoor dat de pit niet uitdroogt, maar geef ook niet te veel water. 


Druiven

Eten
Wil je druiven langer bewaren? Vries ze dan in. Heb je te lang gewacht met het opeten van druiven, doe er dan dit mee:
  • Bij vlees: Halveer druiven en bak ze met honing. Strooi dit mengsel over vlees. 
  • Compote: Pureer de (gekookte of gestoomde) druiven tot een puree. 
  • Jam: Zet de (gekookte of gestoomde) druiven op met geleisuiker.  
  • Gemarineerde druiven: Leg druiven (gekookt of gestoomd) in een kom met olie en wijnazijn. Voeg uitsnippers, noten, kruiden en specerijen toe. Serveer op een kaasplankje. 
  • Roosteren: Door het roosteren worden druiven gekarameliseerd. 
  • Rozijnen maken: Droog druiven in de zon, in een voedseldroger of in de oven. Wil je de druiven drogen in de zon, leg ze dan op een bord en zorg dat ze elkaar niet aanraken. Leg over het bord kaasdoek of schoon katoen neer, zodat er geen insecten bij de druiven komen. Wil je de druiven liever in een voedseldroger of in de oven drogen? Zet het apparaat dan op 50 graden. Laat de rozijnen vervolgens afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte doos. 
  • Sap: Maak sap van druiven. Je kunt dit op meerdere manieren doen. De manier is de druiven in water koken, dit 15 minuten op een laag vuur laten staan en de druiven uit het water te zeven. Een andere manier is om de druiven te stomen en het sap op te vangen. Het makkelijkste en effectiefste is het stomen in een sappan, maar je kunt dit ook doen met een stoompan. Zet daarvoor twee stoommandjes op de pan. Zet in het onderste mandje een schaal en leg in het bovenste mandje de druiven. De druiven barsten tijdens het stomen open en het sap zal in de schaal vallen. Maak van opengebarste druiven compote, jam of marineer ze.
  • Vervanger voor tomaat: Vervang de tomaat in een gerecht door druiven. 
  • Zoetzure druiven: Snijd het kontje van 250 gram druiven. Stop de druiven in steriele potjes. Verwarm 150 ml wittewijnazijn, 150 ml water, 2 el suiker, 1 tl zout, 1 kaneelstokje, 2 steranijs, 1/2 el mosterzaad, 1/2 el vierseizoenenpeperkorrels. Verwarm dit totdat het bijna kookt. Giet het mengsel vervolgens over de druiven en laat het afkoelen. Zet een paar dagen in de koelkast, voordat je het serveert. Zo komt alles goed op smaak. De zoetzure druiven zijn lekker bij geitenkaas en walnoten. 

Siroop maken

Van fruitschillen kun je makkelijk siroop maken: doe de schillen in een pan met zoveel water en suiker (in gelijke delen) dat ze net onder staan. Laat het inkoken tot een stroperige substantie. Giet dit door een fijnmazige zeef. Giet het in een flesje, laat afkoelen en bewaar in de koelkast. 

Wil je priklimonade? Voeg dan aan 1 liter limonade 1 el baking soda toe. Drink de limonade meteen op. 


Steenvruchten (abrikoos, kersen, perzik, pruim)
Let op: in de pitten van steenvruchten zitten plantengifstoffen die je lichaam omzet naar cyanide. Deze gifstoffen komen vrij als je de pit kapot bijt en doorslikt. Maak je dus iets met pitten, neem dan niet te veel van het gemaakte product in een keer in. 

Eten
Overrijpe abrikozen, kersen, perziken en pruimen kun je gebruiken als:
  • geroosterde vruchten: rooster de vruchten. Gebruik de geroosterde vruchten in een salade of leg ze op een pizza bijvoorbeeld met roomkaas. 
  • jam: kook de vruchten met geleisuiker tot jam. 
Van de pitten van de vruchten kun je likeur maken: maak de pitten schoon. Stop 100 gram pitten in een pot. Voeg 1 liter brandewijn of jenever (35 - 40%) en 300 tot 600 gram suiker toe, afhankelijk van hoe zoet je de likeur wilt. Voeg verder toe wat je lekker lekt: vanillestokje, kaneelstokjes, steranijs of pimentbolletjes. Roer alles goed door totdat de suiker nagenoeg opgelost is. Sluit de weckpot goed af en laat hem drie maanden staan. Het liefst op een zonnige plek. Zeef de likeur vervolgens.

Persoonlijke verzorging
Maak een warmtezak: verzamel kersenpitten, maak ze schoon en droog ze. Stop ze in een zakje of sok. Verwarm de zak in de magnetron of op de verwarming. 

Share by: